Pelimies. Se on ensimmäinen sana mikä tulee mieleen kun on pelannut Kim Koivun kanssa golfia – tai ylipäätään mitä tahansa lajia. Pelimies sanan kaikissa merkityksissä.  Ensiksikin – hän on loistava golfari, kuten track record kertoo.  Toiseksi – Kimi on erittäin kilpailuhenkinen.  Aina pitää olla betsit pöydässä ja elekielestä näkee että, häviäminen kirpaisee syvältä.  Lajista riippumatta.  Kilpailuvietistä huolimatta kuitenkin aina pilke silmäkulmassa ja rentoa peliseuraa.  Tällä kertaa pelattiin kierros skiniä Kerigolfissa, joka oli Kimin ensivisiitti tällä hienolla kentällämme.  Ja skinin lisäksi vielä tietysti hänen itse ehdottama lyöntipeli -haaste: ”jos en pelaa PAR:iin tai alle, niin maksan X euron sakot kaikille ryhmän jäsenille”.

Pitkään ovat pojat Kimiä psyykanneet, että et satavarmasti pelaa ummikkona Kerigolfia PAR:iin ensiyrittämällä.  Kimi oli luonnollisesti asiasta eri mieltä.  No nyt päästiin sekin sitten kokeilemaan Korona -breakin ansioista kun tourit on tauolla. Kimi ja Roope pelasivat valkoisilta – minä keltaisilta. Skinissä saimme Roopen kanssa yhden lyönnin eteen per väylä, joka vastaa aika hyvin händäreitä.  Siinä mielessä kyseessä oli tietysti feikki-skini😉.

Yleisten kuulumisten sijaan ajattelin kirjoittaa jutun itse asiasta – eli miten Kimi kierroksen Kerigolfissa pelasi reikä-reiältä.  Minkälaiset olivat mailavalinnat, mitat, taktiset ratkaisu, scoret ja kieroksen topit & flopit. Neuvoimme toki mihin suurinpiirtein kannattaa lyödä – ja mihin nyt ainakaan ei kannata.  Usein  mies uskoi – aina ei.  Ja näinhän se meni, Kimin kierros Kerigolfissa ...

DSC_1767
DSC_1790

Etuysi

Hole 1 (lippu takana)

Kevyt kiskaisu rauta 5:lla karhulle, josta neuvoimme lyömään vahvan drawn lipulle. Mitä vielä. Käteen rauta 7, jolla vasemmalla olevien puiden YLI pallo keskelle griiniä. Putti, jolla mittaa sellainen 6-7 metriä noin reiluun metriin. Sitten kakkosputtikin ohi ja kolmen putin bogi korttiin. (5)

Hole 2 (lippu keskellä)

Napakka drive väylän oikealla puolella olevan metsäsaarekkeen keskelle. Draw oli tilauksessa, mutta jäi tulematta. Metsästä sitten wedge keskelle griiniä. Jäljellä noin 4 metrin putti, joista ensimmäinen reiän vierestä metrin pitkäksi ja toinen sisään. (4)

Hole 3 (lippu keskellä)

Tiukka spoon aivan puiden latvoja nuoleskellen drawna kohti karhua (ne puut ovat muuten jo todella korkeat takatiille). Lyönti näytti aivan täydelliseltä, mutta sieltä se vaan pallo sitten lammen rannasta löytyi. Kimi totesi että jos olisi tiennyt etukäteen miten kapea tuo jättöalue on, olisi mailavalinta ollut toinen. Droppi ja kolmas lyönti griinibunkkereiden viereen. Siitä chippi ja 2 puttia. Kutonen korttiin ja kaksi yli tässä vaiheessa. (6)

Hole 4 (lippu takana)

Rauta 4 drawna noin 80 metriin. Pelikavereiden ohjeita ”älä nyt ainakaan pitkäksi” kuunnellen 54 asteisella wedgellä vaermistellen keskelle griinä kakkoslyönti ja kaksi puttia.  Rutiini par. (4)

 Hole 5 (lippu edessä)

Pitkä kiikarointi. Rauta 8 kouraan ja lyönti pieneen vastatuuleen metrin vajaaksi etubunkkeriin. Sieltä hiekkanosto metriin, josta putti ... ohi. Ja taas bogi korttiin. (4)

Hole 6 (lippu keskellä)

Pelikavereiden varoittelusta huolimatta driver käteen ja lyöntisuunnitelmana fade metsäkulman yli lähelle griiniä. Lyönti näytti täydelliseltä, mutta meni puhki ja dropilla jatko vesiesteen vierestä.  Siitä pallo noin 3 metriin, josta kaksi puttia ja bogi. Eli +4:ssä ja nyt alkoi pariin pelaaminen olla jo työn ja tuskan takana. (5)

Hole 7 (lippu takana)

Mailavalintana puu 3, jolla kevyt draw noin 160 metriin keskelle väylää. Siitä pitkä kiikarointi ja ihmettely miten pitkänä väylä pelataan kun lippu on takana ja pelissä myös pieni vastatuuli. Kakkoslyöntiin rauta 5, jolla noin 2 metriin lipusta. Putti kiepsahtaa reiästä ja ja korttiin par. (4)

Hole 8 (lippu edessä)

Wau - oli ensimmäinen kommentti tiiauspaikalla. Pitkä ihmettely mihin ja millä mailalla. Sitten bägistä esiin luottomaila puu 3, jolla täydellinen lyönti draw -puolen kierteellä noin 160 metriin väylän oikeaan reunaan. Siitä rauta 8 nuottien mukaisesti lyhyeksi rinteeseen oikealle puolelle lipusta, josta pallo kieri kahteen metriin. Putti sisään ja eagle korttiin. Back in business – nyt +2:ssa. (3)

Hole 9 (lippu keskellä)

Kiikarin mukaan 188 metriä lipulle. Mailaksi rauta 5 ja pallo noin 4 metriin lipusta. Eka putti reiän viereen, josta tiputus ja tuloskorttin par. (3)

Ensimmäisen ysin tulokseksi hieman alkuun yskineellä puttipelillä 38, eli kaksi yli. Kioskilla eväsleipä naamaan ja kohti takaysiä. Peli oli selvästi lähdössä käyntiin ja hieman keskenkuntoiset ja hitaat griinit tulleet tutummiksi.

DSC_1895
DSC_1948

Takaysi

Hole 10 (lippu takana)

Avaus rauta 5:lla vähän lyhyeksi ja pallo hieman puiden katveeseen. Sieltä lippu kuitenkin löytyi ja lähestyminen neljään metriin. Putti sisään ja päivän eka birkku kasireiän eaglen seuraksi korttiin. (3)

Hole 11 (lippu edessä)

Pakko oli aluksi hieman psyykata – ”tällä väylällähän kukaan ei muuten ole ikinä kahdella päälle lyönyt”.  Ilme kertoi taas paljon – no sittenhän on korkea aika.  Driver kouraan ja nyt lyötiin palloa jo erittäin kovaa.  Hyvin lähti ja pallo päätyi pitkälle, mutta oikealla olevan harvan puuston keskelle.  Sieltä todennäköisesti rauta 5:lla 70 metriin, josta lobby -wedge noin kolmeen metriin lipusta. Siitä varma birkkuputti sisään. (4)

Hole 12 (lippu takana)

Mailavalintana kiikaroinnin jälkeen rauta 5 ja pallo kolmisen metriä griinistä oikealle. Lipulle noin 10 metriä ja reiän paikka joka oli vinossa rinteessä siitä suunnasta todella hankala. Laadukas chippi aivan reiän viereen, josta pelkkä pudotus jäljellä. Par. (3)

Hole 13 (lippu takana)

Spoonilla agressiivinen lyönti tällä kertaa pienellä fade -puolen kierteellä 120 metriin. Siitä pitcherillä lipun tasalle vasemmalle forelle. Varmasti aikalailla jokainen klubipelaaja olisi ottanut putterin, mutta Kimi turvautui 58 asteiseen luotto wedgeen – jolla kevyt näpäytys ja pallo reikäkiepsulla reiän viereen. Helppo par. (4)

Hole 14 (lippu edessä)

Draiveri kouraan ja pallo hieman feidaavalla kierteellä ylätasolle oikealle raffiin. Sieltä ilmeisesti 54 asteisella wedgellä pallo griinille noin 4 metriin. Taas birkkuputti reikää nuolten lähelle, josta lyhyt tökkäys sisään. (4)

Hole 15 (lippu keskellä)

Spoonilla erittäin kova lyönti pienellä fadepuolen kierteellä keskelle latua ylätasanteen etupuolelle. Siitä ennakkomaalauksen mukaisesti hybridillä griinin eteen. Lipulle noin 20 metriä, josta nosto metriin ja helppo birdie sisään. Nyt oltiinkin sitten jo punaisilla numeroilla -1:ssä. (4)

Hole 16 (lippu takana)

Nopea vilkaisu kiikarilla ja rauta 8 käteen. Varma peruslyönti noin 5 metriin lipusta. Taas oli birkku lähellä, mutta ei uponnut. Parin oli tyytyminen. (3)

Hole 17 (lippu keskellä)

Avaus jälleen puu kolmosella paraatipaikalle noin 130 metriin. Siitä rauta 9 kolmeen metriin lipusta. Niin lähellä, mutta ei uponnut birkku tälläkään kertaa, eli par korttiin. (4)

Hole 18 (lippu takana)

No niin, sitten oltiinkin viimeisen reiän lyöntipaikalla. Pelkosen Jussi oli hiipinyt mukaan ryhmään ja mainitsi 71 lyönnin kenttäennätyksen epävirallisesta sivuamisesta, johon olisi siis riittänyt rutiini par. Kimi arpoo mailaa pitkään ja päätyy spooniin tavoitteena lyödä pallo ”nieluun”. Lyönti epäonnistuu – ja tuloksena voimakas slice oikealle outtiin.  Nyt ei ole tarvetta enää varmistella, eli driveri hyppysiin ja vasemmalla olevan metsän kulman yli väylälle. Matkaa jäljellä 120 metriä keskelle ja 135 metriä lipulle. Rauta 9:lla flyer griinin yli. Lost ball. Kerigolfin upea kenttä piti sittenkin pintansa.

Kerrassaan hieno juhannusaaton iltapäivä. Olen toki käynyt katsomassa ammattilaisgolfia maailmalla, mutta oli kyllä erityisen mielenkiintoista seurata miten ammattilainen pelaa tällä itselle niin tutulla ja rakkaalla areenalla. Ja pelimies on pelimies. Kun tultiin klubille ja Kimi näki ilmoituksen ovessa juhannuskisasta, hän sanoi oitis: ”Ai täällä on kisat huomenna – onhan meidät ilmoitettu mukaan”. Kimin kommenteista päätelleen tulee varmuudella uudestaan. Kehui myös kenttää kovasti. Erityisesti miellytti se, että kenttää voi pelata niin monella erilaisella game planilla. Kiitos ryhmälle Kimi, Roope, Micke, Mutis ja Kirsi, että pääsin mukaan. Kivaa oli.

Ai niin – miten siinä skinissä kävi? No siinä feikki-skinissä Roope voitti 2 reikää, Kimi 6 ja minä 10. Sillä sai kuittailuoikeuden pitkäksi aikaa. Oikeassa skinissä olisin saanut 2 reikää. Mutta parikin reikää ammattilaiselta on paljon.  Vähän aiemmin kun en saanut Palmin Ekiltä ainoatakaan😉.

Kim Koivu

  • Aloitti golfin vasta 16 vuotiaana
  • Ammattilaiseksi 26 vuotiaana
  • Nousi European Tourille pelattuaan vain 14 kisaa Challenge Tourilla, joka on ET:n ennätys
  • Kolme voittoa CT:lla 2018, joilla suora kortti loppukaudeksi ET:lle
  • ET:n parhaat sijoitukset: 7. (Portugal Masters) ja 9. (Hong Kong Open)
  • Seuraava kisa jossa mukana Austrian Open 9.7

Teksti: Petri Vahvelainen
Kuvat: Roope Vahvelainen